Det er flere ting som er lurt å ta med seg når man skal ut på tur. På denne siden finner du en generell pakkliste for speidertur på sommerhalvåret.

Personlig utstyr

Regntøy
Hvis det regner, må du ha vanntette klær å ta på deg. Uten regntøy er det lett å bli kaldt, spesielt hvis det blåser og temperaturen er lav. Ha alltid regntøy/skallklær i sekken.

Ekstra sett klær
Hvis du plumper i bekken, kan det være greit å ha et sett tørre klær å skifte til. Kan være godt å skifte til helt tørre klær om kvelden også. Du trenger ikke særlig mye mer enn ett skift da klær er tungt å bære på.

Tykk ullgenser eller fleecegenser
Også om sommeren kan det bli kalde kvelder. Da er det greit å ha en tykk genser. Likedan er det greit å ha en ullgenser å trekke på seg når du bruker regntøy. Da blir du fort klam og svett når du beveger deg og tilsvarende kald når du setter deg ned.

Toalettsaker
God hygiene er viktig når du er ute i naturen. Tannbørste og tannkrem, deodorant, antibac og en tursåpe. Hårbørste kan være greit for å unngå flokete hår. Handkledet om det er planlagt bading.

Sovepose/liggeunderlag
Sovepose må med. Du kan bruke tynnere (og lettere) liggeunderlag om sommeren enn om vinteren.

Speiderkniv
Det går ikke an å dra på speidertur uten en god speiderkniv. Du trenger kniven din til alt fra å åpne hermetikkbokser til å skjære brødskiver og kutte surretau.

Fløyte
Hvis du har med ei fløyte, slipper du å brøle etter hjelp hvis du går deg bort.

Lykt med ekstra batteri
Hvis du på død og liv skal ha med ei lykt på sommertur, er ei hodelykt med led-pærer er å foretrekke.

Kopp, tallerken og bestikk
Det er lurt å ha en sammenleggbar kopp i ei lomme i jakka, slik at det går an å drikke under veis. Spisesett med tallerken, skål og bestikk bør alltid være med.

Drikkeflaske
Ta med ei drikkeflaske (gjerne en liter) når du er på tur om sommeren. Fyll den med vann før du går. Du blir tørst av å gå og noe må du hente vann i når du skal lage middag. Vurder selv om du trenger å ha med en termos sommerstid.

Mat til personlig forbruk
Ta med skikkelig mat når du drar på tur. Rett i koppen, nudler og sjokolade er IKKE turmat og kan aldri erstatte middagen. Tørrmat må speiderne stort sett ha med selv, havregrøt kan anbefales, men brødmat til lunsj er bra. Det blir ofte kjøpt inn til felles middag, men dobbeltsjekk gjerne dette.

Te/kakao/kaffe/rett i koppen Det er godt med en kopp varm drikke ved leirbålet eller i teltet.

Mulepose og godteri
Hvis du skal ha med sjokolade på tur, så knekk den i småbiter før du drar hjemmefra. Bland gjerne sjokoladen med rosiner, kjeksbiter og nøtter til en mulepose. Hvis du skal ut på tur en varm sommerdag, husk at sjokolade smelter. Godteri er kos til leirbålet, prøv å holde dere på en maxpris på 50kr

Noe å skrive på og med
Det bør alltid være med noe å skrive på og med. Blyant over penn.

Dopapir og Våtservietter
Ta med ditt eget dopapir så er du sikker på at du har det med. Oppbevar det i en tett(!) plastpose. God hygiene er kjempeviktig på tur. Du må vaske hendene etter at du har vært på do og før du spiser da er våtservietter lettvint.

Fyrstikker/lighter og hårstrikk
Fyrstikker i vanntett pakning bør alltid være med på tur. Samle gjerne på litt never og ha det liggende i en vanntett pose i topplokket også så blir det superenkelt å fyre bål. Lighter kan være lurt hvis det regner mye.

Hvis du trenger det: Kamera, solkrem, skifeller, sangbok.

Patruljeutstyr

Telt/presenning
Hvis du ikke skal på høyfjellet, er det enklere å satse på gapahuk enn telt som overnattingsmulighet. En gapahukpresenning er som regel lettere å bære enn et telt og så er det uendelig mye koseligere å overnatte i en gapahuk der du kan ligge i soveposen foran et knitrende bål og se opp på stjernene før du glir inn i søvnen.

Surretau
Ta med sisaltau uansett hvor eller når du skal på tur. Om ikke annet kan du bli nødt til å lage ei båre. Sisaltau er en del av utstyret som patruljen SKAL ha med.

Kart og kompass i (vanntett) kartmappe
Hver patrulje må ha med kart over området vi skal inn i og kompass å navigere etter. Ei kartmappe er lurt å ha for å oppbevare kartet og kompasset i.

Førstehjelpsutstyr
Elastisk bind, enkeltmannspakker, plaster, gasbind, kompresser, pyrisept og basimycinsalve. Saks kan være lurt, men du kommer langt med tollekniven også. Husk enkeltmannspakke i brystlomma på skjorta!

Reserve-/nødproviant
Fruktsuppe/sjokolade/snurring på boks fungerer bra som nødproviant. Lag en vanntett pakke med solid plastomslag som patruljen kan ha med på tur etter tur.

Kokeapparat, gryter og brennstoff
Primus er best, men stormkjøkken duger. Husk brennstoff. Ha med minst en liter rødsprit (helst to) til stormkjøkkenet for ei helg. Husk rødsprit til opptenning hvis du har med primus. En enkelt kasserolle på 1,5 liter holder lenge som kjel, enten det er til middagslaging eller vannkoking. Hvis du har med mat som må stekes, trenger du nødvendigvis stekepanne i tillegg. Hvis du ikke er sikker på at patruljen har avtalt å ta med felles mat/kokekar/kokeapparat, MÃ… du ha med ditt eget. Det er surt å gå en hel helg uten mat.

Stearinlys
Varer lenger enn batteriene i lommelykta. Stearinlys varmer bedre enn telys. Kapp stearinlys i to og oppbevar dem i lomma på sekken.

Telefonnummer til hjemmekontakt
Hvis du er på patruljetur er du pålagt å ha med telefonnummer til hjemmekontakten. Husk det!

Øks/tursag
Hver patrulje må ha med minst ei øks og ei sag hver. Gjerne flere. Det trengs mye ved til en hel kveld ved et leirbål.

Speiderhåndboka
Hjelper deg ut av de mest kinkige situasjoner og gir inspirasjon til hvordan du kan gjøre livet enklere og mer komfortabelt når du er på tur.